A) Rozwiąż układy równań.
{x=y
5x-y=4
{y=2x+1
4x+y=13
{5y-x=3
... /> x=3-y
b)z podanych równań wyznacz y, tzn. tak przekształć równania, aby pojednej stronie występowała tylko litera y
2x-y=5
⅓ y=x-3
3(x-y)=2x
⅔x=¾y
4x+2y=1
6x-⅔y

Rozwiązanie

1
x=y
5x-y=4
mamy x=y wiec podstawiaqmy
x=y
5*y-y=4
teraz
x=y
4y=4
x=y
y=1
czyli x=1
y=1
2.
y=2x+1
4x+y=13
podstawiamy
y=2x+1
4x+2x+1=13
y=2x+1
6x=12
y=2x+1
x=2
podstawiamy x=2
y=5
x=2
2x-y=5
y=-5+2x
⅓ y=x-3
y=3x-9
3(x-y)=2x
3x-3y=2x
-3y=2x-3x
y=-2/3x + x
⅔x=¾y /* 4
3y=8/3x /:3
y=8/9x
4x+2y=1
y=1/2 - 2x
1.
x=y
5x-y=4
x=y
5*y-y=4
x=y
4y=4
x=y
y=1
2.
{y=2x+1
4x+y=13
y=2x+1
4x+2x+1=13
y=2x+1
6x=12
y=2x+1
x=2
y=5
x=2
3.
{5y-x=3
x=3-y
5y-3-y=3
x=3-y
4y=6
x=3-y
y=1,5
x=1,5
b).
2x-y=5
y=-5+2x
⅓ y=x-3
y=3x-9
3(x-y)=2x
3x-3y=2x
-3y=2x-3x
y=-2/3x + x
⅔x=¾y
3Y=8/3x
y=8/9x
4x+2y=1
y=1/2 - 2x
6x-⅔y gdzie tu jest znak "="?
{x=y
5x-y=4
x=y
5x-x=4
x=y
x=1
x=1
y=1
y=2x+1
4x+y=13
2x-y=5
y=2x-5
y=2x+1
4x+2x+1=13
y=2x+1
6x=12
x=2
y=5
5y-x=3
x=3-y
x=5y-3
3-y=5y-3
x=5y-3
6=6y
y=1
x=2
⅓ y=x-3
y=3x-9
3(x-y)=2x
3x-3y=2x
x=3y
y=1/3x
⅔x=¾y
8x=9y
y=8/9x
4x+2y=1
2y=1-4x
y=0,5-2x
6x-⅔y=0
6x=⅔y
18x=2y
y=9x

PODOBNE ZADANIA: