Do szkoły uczęszcza 130 uczniów i mają oni do dyspozycji 10 komputerów z dostępem

... do netu. Ile czasu każdy może korzystać, żeby wszyscy mogli się obsłużyć w ciągu 3 przerw pięciominutowych, 2 dziesięciominutowych, i jednej która trwa 15 minut?
-
Kontynenty zajmują łącznie powierzchnię około 150 mln km kwadratowych. Powierzchnia Antarktydy to mniej więcej 14 mln km kwadratowych. Jaką część wszystkich lądów ziemi zajmuje Antarktyda?
-
Biegnący słoń porusza się z prędkością 43,2km/h. W jakim czasie słoń pokonuje 100 m? Wynik podaj w sekundach
-
Półka na której czarownica przetrzymuje gotowe mikstury w słojach o średnicy 6 cm, ma wymiary 0,5 m na 15 cm. Ile słoi może się na niej zmieścić?
-
Najktórtsza noc w roku przepada z 23 na 24 czerwca. Słońce zachodzi wtedy o 20.01 i wschodzi następnego dnia o 3.15. Ile trwa ta noc?
-

Rozwiązanie

3*5 min + 2*10 min + 15 min = 50 min
10 * 50 min = 500 min
500 min : 130 ≈ 3,85 min≈ 3 min 51 s
-
14 : 150 = 0,0933 ≈ 9,33 %
Antarktyda zajmuje około 9,33 % wszystkich lądów.
-
43,2 km / h = 43 200 m / 3 600 s = 12 m/s
t = 100 m : 12 m/s = 8 i 1/3 s
Słoń przebiegnie 100 m w czasie około 8 i 1/3 sekundy.
-
0,5 m = 50 cm
15 cm : 6 cm = 2 - dwa rzędy
50 cm : 6 cm = 8 - w jednym rzędzie
2* 8 = 16
Odp. 16
-
24.00 - 20.01 = 3.59 = 3 h 59 min
3,59 + 3.15 = 6.74 = 7.14
Odp. 7 h 14 min
===============================================
Zad. 1
3 * 5 minut = 15 minut
2 * 10 minut = 20 minut
1 * 15 minut = 15 minut
razem - 50 minut
10 komputerów * 50 minut = 500 minut = 30 000 sekund
30 000 : 130 = 230 sekund
Każdy może korzystać z komputera przez 230 sekund
zad. 2
14 : 150 = 7/75 = 0,09(3) = 9,3%
zad. 3
43,2 km/h = 43200 m : 3600 s = 12 m/s - prędkość
czas dla 100 m - 100 m : 12 m/s = 25/3 s= 8,(3) s
zad. 4
16 słoi (w dwóch rzędach po 8)
zad. 5
23.06 - 3 h 59 minut
24.06 - 3 h 15 minut
Razem 4 h 14 minut

PODOBNE ZADANIA: